Renovarea băii este un pas extrem de important în fiecare locuință, iar totul trebuie să fie pus la punct minuțios, până la ultimul detaliu. Ai nevoie de mult confort și de un spațiu relaxant chiar și în această încăpere, chiar dacă, inițial, te gândești să prioritizezi doar dormitorul sau livingul. Așadar, fie că visezi la un decor modern și minimalist sau te îndrepți către un stil clasic și elegant, renovarea băii mici sau mari, în funcție de spațiul de care dispui, poate fi un plus mare pentru întreaga casă.
Ce are însă această încăpere diferit față de celelalte camere este faptul că e un spațiu extrem de intim, personal, unde fiecare decizie în parte contează, de la culorile alese, până la mobilierul pentru care optezi și aranjamentele finale.
În continuare, în acest articol, o să vorbim despre renovarea băii, fie că este vorba despre cea de apartament sau de la casă. Vom porni de la etapele pe care trebuie să le bifezi pas cu pas, până la trucuri pe care trebuie să le urmezi pentru a optimiza cât mai mult spațiul, în cazul în care încăperea este mică. Există, de asemenea, și o listă amplă de materiale de care vei avea nevoie si pe care le vei găsi mai jos.
Cuprins:
1. Renovarea băii - care sunt etapele de renovare
2. Renovarea băii mici - trucuri utile pentru optimizarea spațiului
3. Renovarea băii de apartament - materialele de care ai nevoie
4. Idei pentru renovarea băii - cum obții un aspect modern și funcțional
1. Renovarea băii - care sunt etapele de renovare
Renovarea băii este un proces complex și chiar dacă pare că vei reuși imediat să pui totul la punct, s-ar putea ca toată activitatea să fie mai dificilă decât ai anticipat, de fapt, inițial. Astfel, până să găsești ideile de renovare a băii pentru un rezultat final de excepție, este nevoie să urmezi câteva etape de bază, pentru a te asigura că nu-ți scapă nimic din vedere și pentru a obține, astfel, un spațiu extrem de funcțional, dar și frumos.
Primul pas este să identifici exact parametrii de care dispui, să măsori perfect toate dimensiunile, să identifici eventualele probleme, dacă ele există, dar și să stabilești concret nevoile pe care tu le ai de la această încăpere. Cu cât analizezi mai atent și mai specific aceste criterii, cu atât vei reuși să te bucuri de un rezultat final care să-ți depășească toate așteptările.
Tot din etapele renovării băii mai face parte și stabilirea bugetului pe care vrei să-l aloci acestui proces, care poate fi unul destul de costisitor, mai ales dacă-ți dorești să optezi pentru niște materiale calitative, care să te ajute să te bucuri de un aspect fresh și modern o lungă perioadă de timp.
Mai apoi, este nevoie să-ți faci un plan amplu cu privire la noul design pe care îl va avea baia ta. Trebuie să te gândești la ce tip de finisaje îți dorești, mobilier, accesorii și tot așa. Trebuie să te asiguri că ele se îmbină armonios, dar și că se potrivesc cu restul încăperilor din casă, astfel încât discrepanța să nu fie prea mare între acestea. După acest pas, vine momentul alegerii propriu-zise a tuturor materialelor de
care ai nevoie în procesul de renovare.
Următoarea etapă va consta în demolarea elementelor vechi, în vederea pregătirii „terenului” pentru ceea ce urmează. Iar de aici, poate începe procesul renovării, cum ar fi instalarea noii pardoseli, vopsirea pereților și instalarea altor materiale ce trebuie puse la punct încă de la început. Aceste lucruri trebuie să fie rezolvate de un specialist în domeniu, care va ști concret cu ce să înceapă și cu ce să termine.
La final, însă, tu trebuie să verifici dacă totul a ieșit așa cum ai visat, dacă sunt nereguli ce trebuie finisate și dacă toată lucrarea, per total, îndeplinește standardele tale.
Ultima etapă, după ce tot mobilierul a fost montat, constă în adăugarea elementelor de decor în încăpere, care aduc personalitate și căldură spațiului și care te vor ajuta să-ți creezi o adevărată oază de relaxare.
2. Renovarea băii mici - trucuri utile pentru optimizarea spațiului
În cazul în care întâmpini câteva dificultăți în renovarea băii din cauza faptului că spațiul este ceva mai restrâns, dar totuși îți dorești să te bucuri de o funcționalitate mare și să-l utilizezi perfect pe acesta, avem câteva trucuri importante, ce-ți pot fi de ajutor.
În primul rând, este important să alegi doar culori deschise în procesul de amenajare, fie că este vorba despre pereți, pardoseală sau pentru corpurile de mobilier. După cum probabil că ai mai auzit, acest mic detaliu poate crea iluzia unui spațiu mai mare și mai luminos, lucru care este cât se poate de real. Optează, astfel, pentru tonuri de alb, crem sau pasteluri, care pot crea acest efect și care aduc o deschidere mai amplă în baia mică, conferindu-i un aspect aerisit.
Totodată, din ideile de renovare ale băii de apartament mic nu trebuie să-ți lipsească nici oglinzile, care au capacitatea de a reflecta lumina și de a mări vizual spațiul. Plasarea unui astfel obiect de o dimensiune mai mare pe unul dintre pereți va face ca încăperea să fie considerabil mai spațioasă.
De asemenea, înlocuirea căzii cu un duș te poate ajuta să economisești un spațiu destul de generos. Există numeroase modele de cabine de duș compacte, cu uși glisante sau pliabile, perfecte pentru a maximiza utilizarea spațiului.
Facebook Decobrill
La fel de important mai este să optezi și pentru mobilier și accesorii cu locuri de depozitare cât mai multe. De la dulapuri sub chiuvetă, la rafturi integrate în perete, aceste soluții ajută la organizarea și depozitarea eficientă a obiectelor de uz zilnic și te ajută să menții o curățenie permanentă a încăperii, lucru care este esențial în orice spațiu, dar cu atât mai mult într-unul de dimensiuni reduse.
Facebook Decobrill
Tot când vine vorba de mobilier, un alt truc util este să optezi pentru unul suspendat, care nu doar că poate crea ideea de spațiu mai mare, dar te ajută să ai mai mult loc pentru mișcare prin încăpere și lasă, astfel, pardoseala mai „curată” din acest punct de vedere. Dulapurile suspendate, după cum spuneam mai sus, seturile de vase de wc și bideu montate pe perete sunt doar două dintre exemplele pe care le poți lua în calcul.
În final, mai poți alege și diferite accesorii multifuncționale, cum ar fi suporturile pentru prosoape care pot servi și ca rafturi, sau lămpi de perete cu suport pentru articole de toaletă, care ajută semnificativ la economisirea spațiului.
3. Renovarea băii de apartament - materialele de care ai nevoie
În primul rând, fără doar și poate, cabina de duș sau cada, în funcție de dorința personală, este obiectul indispensabil din această cameră. Spre exemplu, după cum spuneam deja mai sus, dacă vrei să economisești spațiu, apelează la prima opțiune. Dacă, în schimb, baia este ceva mai mare, atunci ultima variantă e cea ideală pentru tine. Și aici există o gamă largă de exemple potrivite, cum ar fi căzile de colț, dacă vrei să optimizezi cât mai mult spațiul, sau căzile freestanding, cu un aspect extrem de modern și de actual. Așezate în mijlocul camerei, ele pot deveni punctul focal al încăperii și te pot ajuta să obții o baie așa cum ți-ai dorit.
Continuând lista de materiale, nu trebuie să-ți lipsească nici vasele de WC, care, la rândul lor, sunt concepute pentru a oferi o estetică extrem de fresh și modernă, în diferite modele, culori și finisaje. Adaugă însă pe listă și chiuvete de baie pentru blat sau chiuvete de baie încastrate, la fel de indispensabile și ele, bineînțeles. Trebuie să știi că prima variantă este una extrem de discretă pentru aspectul general al băii și foarte elegantă, fiind, de asemenea, ideală pentru a economisi spațiu și pentru a crea un aspect foarte modern.
Este necesar să arunci o privire și peste bateriile de cadă sau bateriile de duș, în funcție de varianta pentru care ai optat, deoarece ele sunt disponibile într-o gamă variată de stiluri și finisaje, astfel încât să alegi designul potrivit pentru baia ta.
Nu uita, însă, că esențiale în procesul de renovare mai sunt și bateriile pentru chiuvete și lavoarele de baie. Potrivirea acestora cu stilul general al încăperii este importantă, pentru a crea o armonie estetică perfectă.
În continuare, oglinzile de baie nu sunt doar elemente practice pentru această încăpere, ci și accesorii importante, care pot crea iluzia unui spațiu mai mare, după cum spuneam și mai sus.
Pe lângă aceste elemente enumerate anterior, care sunt indispensabile, este important să nu uiți nici de gresie și faianță, dar nici de corpurile de iluminat, care adaugă atât funcționalitate, cât și atmosferă spațiului. Trebuie să faci această alegere foarte conștient și responsabil, pentru că va contribui semnificativ la aspectul final, la durabilitatea și confortul băii.
4. Idei pentru renovarea băii - cum obții un aspect modern și funcțional?
Pentru a face ca această încăpere să fie una modernă și funcțională, există mai multe idei de renovare pentru baie pe care le poți lua în calcul. Mai jos, te vom ajuta cu câteva sugestii practice cu privire la cum poți amplasa obiectele, pentru un aspect fresh și elegant.
Dacă ai nevoie să optimizezi spațiul, atunci amplasează o cabină de duș care să aibă uși glisante transparente sau semitransparente. Acest lucru îi va conferi încăperii un aspect modern și va crea o iluzie de spațiu deschis. Dacă, în schimb, locul este mai generos, amplasează atunci o cadă freestanding în centrul camerei, albă sau neagră. Astfel, cu o carte bună în mână și cu câteva lumânări parfumate în jurul ei, ideale pentru un ambient perfect, vei reuși să obții seara de relaxare dorită.
Alege o chiuvetă modernă, care poate fi din sticlă sau ceramică, montată pe un blat elegant, din piatră, spre exemplu. Și aici culorile trebuie să difere în funcție de paleta de nuanțe pe care te-ai decis să o utilizezi, de la alb, negru mat până la gri. Accesorizează acest corp cu o baterie pentru chiuvetă pe măsură, dintr-un finisaj modern, de înaltă calitate.
Pe toată lungimea blatului unde este amplasată chiuveta creează mai multe spații de depozitare, care să aibă neapărat uși incluse și mai multe rafturi, pentru a putea avea parte constant de curățenie. Este de preferat ca tot mobilierul să fie unul alb, indiferent de culorile celorlalte corpuri, pentru a obține o încăpere cât mai luminoasă.
Lângă chiuvetă, în partea stângă sau dreaptă, amplasează și un set modern de vas de WC cu bideu, pentru un plus de funcționalitate și igienă. Pentru a crea un aspect curat și spațios, poți alege unele suspendate pe perete. Deasupra lor, poți monta, de asemenea, câteva rafturi, unde să pui hârtia igienică, dar și alte plante, lumânări parfumate și elemente de decor, care asigură nu doar o estetică perfectă, dar și un miros fresh pe tot parcursul zilei.
Când vine vorba de finisaje, optează pentru gresie și faianță în culori deschise, cum ar fi alb, gri sau crem, pentru a accentua luminozitatea și spațiul. Completează designul cu niște surse de iluminat ambientale perfecte și adaugă și benzi LED în diferite puncte strategice, cum ar fi sub mobilierul suspendat sau în jurul oglinzilor, pentru a crea o atmosferă plăcută și modernă.
Nu uita de accesoriile pe care stau prosoapele, de suporturile pentru săpun și alte obiecte mici de acest gen, care-ți fac viața mai ușoară. Adaugă și plante în ghivece mici pentru a aduce o notă de prospețime în baie și pentru a crea și o atmosferă mult mai prietenoasă și relaxantă.
În concluzie, renovarea unei băi este un proces destul de complex, unde trebuie să ai în vedere extrem de multe detalii, pentru a obține o încăpere de poveste. Cu sfaturile de mai sus, suntem siguri că vei lua cele mai bune decizii.