Baie cu cadă – idei și sfaturi pentru amenajare în funcție de stilul locuinței + alte informații utile

<h1>Baie cu cadă – idei și sfaturi pentru amenajare în funcție de stilul locuinței + alte informații utile</h1>
Baia este pentru locuință o încăpere importantă în care se desfășoară numeroase activități zilnice. Pentru mulți baia reprezintă și o oază de liniște. După o zi plină cu siguranță vei dori să te relaxezi cu o baie fierbinte. Cada îți permite să te bucuri de câteva momente singur, în care să dai uitării stresului zilnic. Alegerea amenajării băii cu cadă este potrivită pentru cei care vor să aibă parte de un loc liniștit și deosebit din punct de vedere estetic. Descoperă în acest articol care sunt tipurile de cadă pentru baie și cum să o alegi pe cea potrivită!
 
Cuprins:
  1. Amenajare baie cu cadă – tipuri de cadă din care poți alege
  2. Modele de baie cu cadă – avantajele și dezavantajele alegerii unei căzi
  3. Amenajari baie cu cadă – care sunt pașii pentru amenajare
  4. Design baie cu cadă – cum se întreține o cadă?
  5. Idei pentru baie cu cadă și recomandări privind amenajarea
 

 

 

1. Amenajare baie cu cadă – tipuri de cadă din care poți alege

Cei care optează pentru cadă în schimbul unei cabine de duș se pot bucura de o multitudine de modele din care pot alege. În timp ce cabina de duș are o formă clasică, pe înălțime, și un design asemănător, în cazul unei căzi lucrurile stau diferit. Există o cadă potrivită pentru orice stil de amenajare a locuinței.
E foarte important ca felul în care arată cada să fie asemănător cu restul obiectelor decorative și de mobilier din baie. De exemplu, dacă ai ales să-ți amenajezi casa într-un stil modern, cada nu poate fi una în stil rustic. Nu doar aspectul este cel care diferențiază căzile de baie între ele, ci și forma acestora.

1. Amenajare baie cu cada - cada ovala, planta, perete
Imagine de Jared Rice pe Unsplash.com
 
Iată care sunt cele mai importante tipuri de cadă:

Baie cu cadă freestanding
Poate cea mai populară și modernă variantă din ultimii ani este cada freestanding. Aceasta are un aspect foarte frumos pentru faptul că păstrează forma originală, nu este placată cu nimic. O cadă freestanding se sprijină pe propria structură și poate fi poziționată oriunde, chiar și în mijlocul încăperii. Un mic dezavantaj al acestui tip de cadă este că ocupă mai mult spațiu, așadar ai nevoie de o baie spațioasă. Pentru un design armonios restul mobilierului din baie și din locuință trebuie să se potrivească ca stil cu această cadă. Ea poate fi una modernă într-o formă ovală sau dreptunghiulară, una clasică sau vintage cu picioare metalice.

1. Amenajare baie cu cada - baie cu mobila din lemn, corpuri de iluminat
Imagine de Aaron Huber pe Unsplash.com

Model baie cu cadă clasică
O cadă clasică este aceea care este poziționată lângă perete, mai exact între 2 sau 3 pereți. Fața sau fețele care rămân vizibile sunt adesea placate cu faianță, forma fiind una dreptunghiulară. O cadă clasică se potrivește în majoritatea spațiilor, inclusiv la amenajarea pentru o baie mică modernă cu cadă. În special în blocurile vechi există astfel de băi care au o cadă din fontă emailată placată cu faianță. Un alt tip de cadă clasică este cea din acril sau fibră de sticlă. Aceasta are un aspect mai frumos și poate avea inclusiv hidromasaj.
 
1. Amenajare baie cu cada - mobila alb cu albastrau, baie, flori
Imagine de Chastity Cortijo pe Unsplash.com

Baie cu cadă pe colț
Dacă ești în căutarea unui design pentru baie mică cu cadă atunci varianta de a o monta pe colț poate fi potrivită. De obicei spațiul din colț nu este utilizat sau este folosit ineficient. O cadă montată pe colț îți va salva loc și îți va permite simultan să te bucuri de o experiență relaxantă. Există numeroase modele de căzi de colț din care poți alege astfel încât să se potrivească cu designul băii și, bineînțeles, cu cel al locuinței tale.

 

 

 

2. Modele de baie cu cadă – avantaje și dezavantaje

2. Modele de baie cu cada - baie, prosoape, cada, dus
Imagine de shawnanggg pe Unsplash.com

Dacă te întrebi dacă cada este cea mai bună opțiune pentru baia ta, e important să cunoști care sunt avantajele și dezavantajele acesteia. Atunci când faci amenajări pentru o baie cu cadă trebuie să ții cont de spațiul disponibil. O cadă este destul de voluminoasă și este bine să verifici dacă aceasta încape în baie și care e locul optim unde aceasta poate fi poziționată. Iată care sunt avantajele și dezavantajele unei căzi:

Avantaje cadă
Cada este dintre cele mai confortabile și relaxante elemente pe care o casă le poate avea. Ele vin în diferite forme cu multiple funcții precum hidromasaj, lumini ambientale, muzică etc. Îți poți imagina că o cadă este o mică piscină de interior pe care majoritatea oamenilor și-o pot permite. Un mare avantaj al căzilor este reprezentat de opțiunile de design. Există căzi confecționate din diverse materiale cum ar fi piatră, lemn, fontă etc. și în forme diferite astfel încât să se preteze la orice stil de design interior. Într-o cadă te poți relaxa făcând o baie lungă cu bule sau poți face și un duș rapid. Nimic nu se compară cu experiența unei băi în cadă după o zi obositoare sau stresantă. Așadar, putem spune că beneficiile aduse de o cadă sunt și la nivel psihic.

2. Modele de baie cu cada - mobila din lemn, doua oglinzi rotunde
Imagine de Taylor Beach pe Unsplash.com

Dezavantaje cadă
Dezavantajul de a avea cadă apare în momentul în care nu dispui de un spațiu extraordinar de generos, astfel o cadă clasică ori una de tip jacuzii o să acopere o bună suprafața din baie. Totodată, cu cât înaintezi în vârstă, accesul în cadă, fie ea de orice tip o să fie din ce în ce mai anevoios. Avansarea în vârstă aduce și o mobilitate mai greoaie. De asemenea, echilibrul nu o sa mai fie același, iar căzile au suprafețe destul de alunecoase ce pot duce la accidentări. Așadar, pentru majoritatea persoanelor cada este o opțiune excelentă, însă în cazul persoanelor vârstnice ar trebui să existe în casă și o baie cu cabină de duș.

 

 

 

3. Amenajari baie cu cadă – care sunt pașii pentru amenajare

3. Amenajari baie cu cada - cada, tablou, oglinda dreptunghiularaImagine de NELbali Photography pe Unsplash.com

Amenajarea unei băi cu cadă implică o bună planificare înainte de începerea proiectului. În primul rând e important să stabilești un buget total pe care dorești să îl aloci  amenajării. În funcție de acesta poți hotărî ce materiale să utilizezi și cât de complex este proiectul. Orice amenajare începe prin hotărârea stilului și a cromaticii. În funcție de designul pe care l-ai ales în întreaga locuință va fi și felul în care arată baia ta. Amenajarea începe pe hârtie, căci e necesar să ai o schiță a băii și să decizi în funcție de spațiul disponibili unde amplasezi elementele principale: chiuveta, wc și cada. Poți opta pentru chiuvetă pe blat, chiuvetă independentă sau chiuvetă încastrată. Pentru wc există de asemenea diverse modele și culori pentru a se asorta cu restul obiectelor. Dacă spațiul permite, alege un set wc și bideu potrivit pentru orice nevoie. 
Ulterior, vei avea nevoie cu siguranță și de spații de depozitare pentru toate obiectele de îngrijire personală. Poți opta pentru un corp cu sertare sub chiuveta și de alte corpuri suspendate pe perete. În funcție de spațiul disponibil poți pune mai multe sau mai puține obiecte de mobilier.
 
3. Amenajari baie cu cada - pereti de baie gri, cada alba, lavoare negreImagine de R ARCHITECTURE pe Unsplash,com

Un alt pas important în amenajarea unei băi cu cadă este alegerea sistemelor de iluminat. În baie ai nevoie de o bună vizibilitate pentru a-ți realiza rutina de îngrijire. Pe lângă sursa principală de lumină din încăpere va fi necesar să amplasezi câteva lumini secundare. În zona oglinzii de exemplu femeile petrec destul de mult timp pentru a-și realiza machiajul sau parul, iar bărbații de asemenea pentru a se aranja. Există oglinzi de baie speciale cu led-uri incorporate care pot fi de mare ajutor în acest sens. Poți opta pentru 2 surse de lumină de-o parte și de alta a oglinzii pentru a nu se forma umbre pe față. Zona căzii trebuie și ea iluminată pentru a asigura o bună vizibilitate.
Ultimele elemente pe care trebuie să le decizi sunt elementele metalice precum suporții de prosoape, suportul de hârtie igienică, bateriile de la cadă și chiuvetă etc. Acestea este bine să aibă aceeași nuanță, de exemplu argintiu, auriu, cupru sau negru mat. Baia poate fi decorată cu tablouri și plante naturale pentru a contura o atmosferă cât mai intimă și relaxantă.
 

 

 

4. Design baie cu cadă – cum se întreține o cadă?

Dacă îți dorești ca baia ta să arate mereu bine e foarte important să o cureți așa cum trebuie. Cada este centrul de interes din încăpere și e foarte important să fie întreținută. În acest fel te poți bucura de un mediu curat și sănătos, iar cada își va păstra aspectul frumos timp îndelungat.
Există tipuri de cadă care se curăță foarte ușor precum cele din acril sau fibră de sticlă. Cele mai pretențioase modele sunt cele din piatră naturală, marmură, granit sau lemn. Căzile trebuie bineînțeles curățate după fiecare utilizare din motive de igienă. O dată la ceva timp este bine să o cureți foarte bine și la exterior și la interior. 
Folosește produse de curățare destinate materialului din care cada este realizată și nu o șterge cu bureți abrazivi pentru a nu zgâria suprafața. Verifică regulat ca garniturile să fie în stare bună pentru a nu se produce scurgeri. Acestea pot păta cada, iar aceste urme se curăță destul de greu.
4. Design baie cu cada - baie, cada, wcImagine de Francesca Tosolini pe Unsplash.com

Dacă ai un sistem de hidromasaj la cadă e important să îl cureți regulat. În acele scurgeri se poate aduna praf, uleiuri, piele moartă, săpun etc. Mediul umed favorizează apariția fungilor și a bacteriilor. De aceea e bine să cureți sistemul cu substanțe speciale. O modalitate de a curăța cada cu hidromasaj este ca după ce ai finalizat baia și cada este uscată să o umpli cu apă rece și să dai drumul sistemului. De asemenea, există granule speciale care se pot utiliza cu apă fierbinte pentru a elimina orice impurități. Pentru a funcționa corespunzător o cadă cu hidromasaj aceasta trebuie să fie bine întreținută.
 

 

 

5. Idei pentru baie cu cadă și recomandări privind amenajarea

5. Idei baie cu cada - baie alba, usa, mobila albaImagine de Jean van der Meulen pe Pexels.com

Baia trebuie amenajată în raport cu spațiul disponibil. Astfel, o baie mică implică alegerea unei căzi de dimensiuni reduse precum cea clasică dispusă între pereți sau cada pe colț. Un spațiu mare îți permite să alegi o baie cu cadă freestanding specială care să fie centrul de interes din baie. În plus, când locul e suficient de mare poți pune în practică numeroase idei de amenajare baie. Iată cum să aranjezi întreaga încăpere în funcție de designul dorit:
 
5. Idei baie cu cada - tablou albastru, geam mic de baieImagine de Point3D Commercial Imaging Ltd. pe Unsplash.com

Design baie mica cu cadă modernă
Ai nevoie de idei pentru amenajare pentru o baie mică cu cadă? Aceasta poate să arate foarte frumos în stil modern. În acest caz este bine să alegi culori deschise pentru mobilă și finisaje pentru a da senzația de spațiu mai mare. 
Cromatica potrivită este în nuanțe de alb, bej, roz deschis, albastru deschis sau nuanțe de gri deschise. Un alt truc este să folosești mai multe surse de iluminat precum lustre moderne, banda led sau aplice led. Un model de baie mică cu cadă este cel care are o bună luminozitate, căci va face baia să pară mai mare. 
Oglinda poate fi de asemenea mare și cu becuri led de-o parte și de alta a acesteia. Acordă atenție mobilierului pentru a nu ocupa foarte mult spațiu.

Baie modernă cu cadă mare
În acest caz se potrivește de minune o cadă freestanding din acril sau din piatră naturală. Optează pentru corpuri de iluminat mai voluminoase moderne, cum ar fi penduli sau o lustră într-o formă geometrică interesantă. Pentru o baie cu cadă modernă chiuveta poate fi dublă și incorporată într-un mobilier modern. 
Cromatica ideală este cea în nuanțe de alb, negru și gri, cu accente metalice.
5. Idei baie cu cada - baie, dus, oglinzi cu rame auriiImagine de Ronnie George pe Unsplash.com

Amenajare baie vintage romantică
O baie romantică, la fel ca restul încăperilor din locuință, trebuie să inspire o stare de relaxare încă de cum pășești în spațiu. Și în acest caz o cadă freestanding se potrivește de minune, însă varianta cu picioare metalice vintage este ideală. Poți opta și pentru una clasică cu paravan de cadă special care să aibă și rol practic, dar și decorativ. 
Nuanțele calde de alb, bej și roz sunt cele care vor face spațiul să pară mai intim. 
Elementele metalice regăsite în baie pot fi rose gold sau aurii. Pentru a contribui la atmosfera romantică poți decora baia cu lumânări, tablouri și flori naturale.

Amenajare baie clasică cu nuanțe de albastru
Dacă îți place stilul mediteranean și l-ai ales pentru locuința ta, poți opta pentru o paletă cromatică în nuanțe de albastru. Sunt foarte multe idei de amenajare pentru o baie cu cadă în acest stil. Micile accente de bej sau galben vor face baia să pară mai interesantă. O cadă cu hidromasaj este cea mai potrivită în acest context. Chiuveta poate fi din piatră naturală, iar mobila în nuanțe de alb cu albastru pentru a deschide vizual încăperea. Faianța tip mozaic cu albastru va contribui la atmosfera de relaxare ce te duce cu gândul la vacanță.

În concluzie, amenajarea unei băi nu este foarte dificilă dacă ții cont de câteva sfaturi simple. Nu uita că designul trebuie să se raporteze la spațiul avut la dispoziție și stilul abordat pentru restul casei. Lasă-te inspirat din ideile de mai sus și nu ai cum să dai greș!

 
 

Suport clienti Luni - Vineri 09:00 - 17:00

0772 160 694 contact@decobrill.ro

Compara produse

Trebuie sa mai adaugi cel putin un produs pentru a compara produse.

A fost adaugat la favorite!

A fost sters din favorite!